Apelsintryffel, ca 25 st
½ dl grädde
1 msk smör
100 gr choklad, går bra med både ljus och mörk jag brukar blanda 50/50
Rivet skal av en apelsin
Koka smör och grädde i någo minut. Smält chokladen i vattenbad. Blanda i apelsinskal och smör/gräddblandningen. Låt stelna något, rör då och då. Spritsa toppar i knääckformar. Det går bra att hällatryffeln i knäckformarna om man gör det direkt man blandat i hop den.
Lakritsknäck ca 30 st
2 dl strösocker
2 dl grädde
2 dl ljus sirap
2 msk smör
10 - 15 Turkisk peppar
Koka socker, grädde och socker. Stöt den Turkiska pepparn så fint det går i en mortel. När knäcksmeten är 122 grader tar du av den från värmen och blandar ner Turkisk peppar och smöret. Häll i knäckformar. Dubbla inte receptet utan gör det 2 gånger. Använd en kastrull som är låg och vid, en traktörpanna eller en gjutjärnsgryta går allra bäst.
Citronkola
250 gr strösocker
250 gr grädde
100 gr smör
50 gr honung
Rivet skal och saft från en citron
150 gr vitchoklad
Koka alla ingredienser utom chokladen tills den är 118 grader. Ta av från värmen vänta en kort stund och blanda sen ner chokladen. Rör tills allt är väl blandat. Häll smeten i en väl oljad form och låt den stelna, gärna över natten. Skär kolan med vass kniv. Dubbla inte receptet utan gör det 2 gånger. Använd en kastrull som är låg och vid, en traktörpanna eller en gjutjärnsgryta går allra bäst.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar